niedziela, 17 czerwca 2012

Śmietankowe fudge~ // Cream fudge~


Fudge, czyli ciągutki podobne do rodzimych krówek -  domowej roboty~
Uwielbiam je i szukałam sesnownego przepisu bez syropu kukurydzianego i innych dziwactw. 
W końcu, znalazłam idealny przepis :) Z lekkimi modyfikacjami od Dorotus76 :
==
Fudge, which is similar to Polish krówka candy.
I love it a lot and wanted a recipe which doesn't contain corn syrup and such stuff.
I found an ideal recipe at Dorotus76's blog - I only modified it a bit ^^

Puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
Szklanka cukru
Pół kostki masła
Aromat śmietankowy
==
A can of unsweetened condensed milk
A cup of sugar
100g butter
Cream flavour 

Składniki ostrożnie zagotować i ciągle mieszając doprowadzić do zgęstnienia i ciągnięcia się (to trochę potrwa).
Zdjąć z ognia i mieszać, mieszać, mieszać - aż masa będzie lśniąca.
Wylać do silikonowej formy i odstawić na kilka godzin. 
Pokroić i wcinać. Mniam :)
==
Combine the ingredients and boil them (carefully!). Stir until the mixture thickens (it can take a while), changes colour and becomes sticky.
Remove from heat and stir a lot until the mixture's glossy and smooth.
Place it in silicone baking tray, let it cool. Set aside for several hours.
Cut and eat. Yum~


Oliko

2 komentarze:

  1. proste a jakie efektowne, no i szybko się wzięłaś za te krówki, jeszcze chwilę temu się zastanawiałaś na co masz ochotę, rach ciach i są krówki. :)
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie droga od pomysłu do wykonania jest niebezpiecznie krótka (zwykle nie przemyślę:D)

      Dzięki!^^

      Usuń