niedziela, 8 lipca 2012

Apple jelly - przepis!!

(If you need the English version let me know in the comment and I'll translate this entry for you ^^)

Zostałam obdarowana sporą ilością kwaskowych, małych jabłek ze spadów. Nie miałam pomysłu co z nimi zrobić ( i po prawdzie zupełnie nie chciało mi się ich czyścić i obierać) ale na szczęście trafiłam na fajny przepis. 
Tak powstało 6 słoiczków apple jelly. Co to?
Można to dla uproszczenia nazwać galaretkowatym dżemem :) Jest przeraźliwie słodkie, aromatyczne, idealne jako dodatek do lodów, gofrów... Mniam!


Składniki:
1,5 kg jabłek
3 litry wody
cukier (sporo)

Jabłka (umyte, ma się rozumieć) siekamy byle jak, z ogonkami, pestkami itd.
Zalewamy wodą w dużym rondlu, doprowadzamy do wrzenia a potem dusimy pod przykryciem godzinę. W międzyczasie myjemy i wyprażamy słoiczki i zakrętki.
Zawartość garnka przecedzamy starannie przez szmatkę lub gazę, im sok czystszy tym lepiej.
Ogonki itd. wywalamy, zostawiamy mus do szarlotki (przepis niedługo:) )
Odmierzamy ilość soku i na każdą jego szklankę odmierzamy szklankę cukru.
Podgrzewamy miksturę do wrzenia i bez przykrycia mieszamy do konkretnego zgęstnienia (to potrwa ok. kwadransa)
Napełniamy gorące słoiczki i od razu zakręcamy. 

I gotowe:)

Oliko

Przepis zaczerpnięty z:


2 komentarze:

  1. Musi być strasznie słodkie przy takich proporcjach, ale pewnie przy mniejszej ilości cukru ciężko będzie uzyskać odpowiednią konsystencję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, słodkie jest potwornie! Ale znam takie osoby którym to w ogóle nie przeszkadza:)

      O.

      Usuń