sobota, 25 sierpnia 2012

Banalnie prosta rolada :) // The easiest Swiss roll ever!


Dziś na poprawę humoru upiekłam roladę. A może Ty też się skusisz? :)
==
I baked a Swiss roll to cheer me up today~ Maybe you'll try it, too?:)

Potrzebujemy:
-szklankę mąki
-szklankę cukru pudru
-50ml mleka (ok. 3 łyżki)
-150g dowolnego dżemu
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 jajka
-owoce (opcjonalnie)
Czas przygotowania łącznie z pieczeniem - maks. 25 minut.

Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzej do 240-250 stopni. Formę do pieczenia (dość sporą) wyłóż papierem do pieczenia.
2. Jajka ubij w mikserze z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Zmniejsz obroty do minimum, dodaj mąkę z proszkiem, na koniec dolej mleko.
3. Wylej masę na papier, lekko wyrównaj i od razu włóż do pieca. Może się przypalać, obserwuj! Piecz  do 5 minut, do zezłocenia.
4. Wyjmij formę z pieca, jak najszybciej wyjmij ciasto z formy i oddziel ostrożnie papier.
5. Rozsmaruj równo dżem na placku, możesz posypać pokrojonymi owocami, dodać kawałki czekolady, czego dusza zapragnie:)
6. Zwiń roladę, udekoruj owocami, bitą śmietaną itd.
7. Smacznego:)

Ps. Rolada jest obłędnie słodka, możesz spokojnie zmniejszyć ilość cukru o 1/3 :)
Miłej nadchodzącej niedzieli!!

Oliko

Źródło przepisu: FIKA, książka kucharska z Ikea:)

==
You'll need:
-a cup of all-purpose flour
-a cup of icing sugar
-3 tablespoons milk
-150g jam (any kind you like)
-2 teaspoons baking soda
-3 eggs
-strawberries or any other kind of fruit you like (optional)
Time the roll needs to make it from scratch (baking included!) - 25 minutes!!

1. Preheat the oven to 240-250 degrees Celsius. Line the baking tray (quite big) with baking paper.
2. Beat the eggs using a whisk or mixer, add icing sugar and mix until soft and fluffy. Carefully whisk in flour and baking powder, add milk.
3. Pour the mixture onto the baking paper, make sure it's spread evenly and put it into the oven. It can easily burn so be careful. Bake 5 minutes until goldenish and fluffy.
4.Take the tray out of the oven, take the sponge cake out as quickly as possible, remove the paper. 
5. Spread jam over the cake, add fruit if you wish and roll it all together. Decorate it as you please, with fruit, chocolate etc.
7. It's ready to eat!:)

Ps. This Swiss roll is incredibly sweet, if you don't like it, you can reduce the amount of sugar to 2/3 cup :)

The recipe comes from the IKEA cookbook, Fika.
Have a nice Sunday!!

Oliko



1 komentarz:

  1. Boska, ale to już wyższa szkoła pieczenia, jak dla mnie. :)

    OdpowiedzUsuń