Bentō - w japońskiej kuchni oznacza posiłek na wynos, w pudełku lub termosie. Można go zabrać do szkoły, pracy lub na wycieczkę. Od tradycyjnych polskich kanapek jest bardziej dekoracyjny i weselszy. Od fastfoodów i jedzenia na mieście - zdrowszy, smaczniejszy i… tańszy.
"Bentujemy" prawie codziennie, dla siebie i swoich bliskich. Pudełkowanie śniadań to dla nas świetna zabawa! Z tego powodu postanowiłyśmy wyznaczyć sobie nawzajem bentowe wyzwania.
W każdą środę co dwa tygodnie pokazujemy bento zrobione według specjalnych wytycznych.
Nasza akcja nazywa się Bento: Posiłek w Pudle :)
Drugim tematem jest kolor zielony.
U mnie zaczęło się tak:
Bardzo smaczne zielone zakupy~
Mniam :)
I tak powstało zielone bento:
Od lewej:
awokado, kiwi, jabłko, gruszka, bazylia i kisiel.
Potem zielony omlet ze szpinakiem (ledwo go widać zza sałaty ;( ), sezamowa papryka, zielony ryż i dinozaur z sera z pesto :)
:)
Papryka też się schowała ;)
Smacznego!!:)
A tu możesz obejrzeć wersje:
Moniki : KLIK!
Magdy: KLIK!
Podejmiesz wyzwanie?
Jeśli tak, to masz dwa tygodnie by zrobić bento-interpretację tematu pierwszego.
Podejmiesz wyzwanie?
Jeśli tak, to masz dwa tygodnie by zrobić bento-interpretację tematu pierwszego.
Link do bloga lub bezpośrednie zdjęcie umieść na naszym Fanpage'u:
Pokaż światu swoje śniadanie! Nie możemy się doczekać, by je zobaczyć!
Miłej zabawy! Za dwa tygodnie kolejne wyzwanie!:)
Zielony ser! Że też zapomniałam. Super bento. :)
OdpowiedzUsuńSUPER DINUŚ!!!
OdpowiedzUsuńpiękne bento process :)
Pozdrawiam
MF