niedziela, 23 września 2012

Maślane szachowniczki // Butter checkerboards

Dziś na blogu - pyszne i maślane ciasteczka, które wyglądają tak efektownie że trudno uwierzyć, jakie są łatwe do upieczenia :)
==
Today on blog - yummy butter cookies that look so cool that you can't believe they're so easy to make:)

Potrzebujesz:
Kostkę masła (200g)
Niecałe pół szklanki cukru pudru
Ok. 2 szklanki mąki
Cukier waniliowy
2 łyżki kakao

1. Wymieszaj składniki (poza kakao) i zagnieć szybko ciasto.
2. Podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao.
3. Każdą porcję ciasta podziel na dwie części, uformuj cienkie ruloniki. Ułóż je obok siebie, ciemny obok jasnego - i drugą warstwę, na odwrót. Dociśnij. 
NIE OBSYPUJ CIASTA MĄKĄ. 
Ja tak zrobiłam, odruchowo - i się nie chciało skleić ;)
4.Zawiń rulon w folię spożywczą lub papier do pieczenia. Włóż do lodówki na minimum godzinę.
5. Rozgrzej piekarnik do 175oC. Pokrój ciasto na plasterki, ułóż na blasze przykrytej papierem, piecz 8-10 minut. 
Smacznego :)))
==

You'll need:

200g butter
Half a cup icing sugar
2 cups flour
vanilla extract
2 tbsp cocoa powder

1. Mix all the ingredients except cocoa, knead dough quickly.
2. Split the dough into 2 pieces, mix one with cocoa.
3. Split each piece into 2 pieces, roll them into thin rolls. Put them together, the light one beside the dark & one more layer - the opposite way. Press the rolls together.
DON'T ROLL THE DOUGH IN FLOUR. I did so and the rolls didn't want to stick ;)
4. Wrap the checkerboard roll into foil or baking paper. Place in the fridge for at least one hour.
5. Heat the oven to 175 Centigrades. Cut the dough into slices, put on baking paper. Bake 8-10 minutes.
:)))

Przepis:
FIKA, Ikea :)

2 komentarze:

  1. ślicznie wyglądają :D chyba sama spróbuję je zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń