piątek, 28 grudnia 2012

Tęczowe kulki // Marshmallow treats

[scroll down to get the recipe in English ^^]
Witajcie:)

Oto przepis na fantastycznie pyszny deser który pasuje zarówno do bento jak i na imprezę! Od pewnego czasu są przebojem w naszym domu, będąc pieszczotliwie nazywane "ślimokami" (kto spróbuje ten zrozumie ;) ).
Polecam!


200g masła
395g słodzonego, skondensowanego mleka z puszki
200g brązowego cukru
25g kakao
aromat waniliowy
375g herbatników maślanych, zblendowanych lub rozkruszonych, im drobniej tym lepiej
pianki typu marshmallow, o regularnym kształcie. Jeśli są za duże, możesz je pokroić. Przepis wymaga 300g ale zwykle zużywam ich dużo mniej
135g wiórków kokosowych

Rozpuść na masło z cukrem, mlekiem, wanilią i kakao w sporym garnku, na małym ogniu. Uważaj, bo masa bardzo szybko się przypala!
Gdy cukier się rozpuści zdejmij garnek z ognia, wmieszaj okruszki.
Zmocz dłonie wodą, każdą piankę zawiń w masę czekoladową, utocz kulkę mocno dociskając. Kulkę obtocz we wiórkach kokosowych, w razie potrzeby znów popraw kształt. Kulki zastygną w temperaturze pokojowej ale lodówka przyspieszy proces:)
Smacznego!!

Źródło przepisu:// The recipe comes from:
The Cake Stall, Australian Women's Weekly


==
Marshmallow treats are yummy and easy to prepare and make a great addition to your bento or party:)
My Family calls them "snails" ;)

200g butter
395g canned sweetened condensed milk
200g brown sugar
25g cocoa powder
vanilla extract
375g plain sweet biscuit crumbs
marshmallows (according to recipe:300g)
135 g desiccated coconut 

Combine butter, milk, sugar, cocoa powder & vanilla extract in a pan, stir over low heat until sugar dissolves. BE CAREFUL as the mixture burns very easily!
Remove from heat, stir in biscuit crumbs.

Using damp hands, roll some mixture over each marshmallow, press firmly, roll in your hands again. Roll balls in coconut. Refrigerate.

Enjoy!!

2 komentarze:

  1. Czyli to takie bajaderki nadziane piankami? Super pomysł i świetny efekt :D

    OdpowiedzUsuń