poniedziałek, 1 października 2012

Bento - 01.10.2012 + Bento Warsztaty!!!

Dziś w bento zamieszkało onigiri- dżentelmen :)

I sushi, które zrobiliśmy wczoraj na kolację:)
Like a sir:D



Ale to nie najważniejsze ogłoszenie dzisiejszego dnia:)

Otóż! Zapraszam Was na Bento Warsztaty!
To impreza, która odbędzie się
27  października (sobota) w Łodzi, w restauracji Ato Sushi, ul. 6 sierpnia 1/3.
Czas: 9 30 - 12 30.
Sponsorzy: Ato SushiBentomaniaBlue Dragon i Sonko

Spotkanie rozpocznie się krótkimi wykładami Dziewczyn z Bento po polsku i Japonia bliżej bento, które opowiedzą o historii bento oraz o bento w Polsce i po polsku. Ja natomiast przedstawię temat bento z perspektywy dietetyka - omówię zalety jedzenia w pudełku i to, jak je składać by było i smacznie, i zdrowo.
Potem rozpoczną się warsztaty, na których nauczę Was jak pakować pudełeczka, tworzyć cuda z produktów które macie w lodówce i efektownie je zdobić:) 

Liczba miejsc na wykład: kto się zmieści;)
Liczba miejsc na warsztatach :15.

Jak widzicie, liczba miejsc w warsztatach jest limitowana! Jest się o co bić, bo nie dość że wstęp jest za darmo, to jeszcze wyjdziecie z nich z bento które zapakujecie w piękne pudełka od Bentomanii! Łakomy kąsek!!

Ale bądźcie spokojni, mam dla Was kilka miejsc na te warsztaty:) Na razie zawalczymy o 2 z nich.
Jak to zrobić?
Od dziś do przyszłego poniedziałku macie czas by opisać jak najpiękniej to, co chcielibyście znaleźć w Waszym wymarzonym bento do szkoły lub pracy:) (w komentarzu pod tym postem lub na fanpage Zapisków... na Facebooku (link po prawej stronie))  
Razem z Jury w postaci Męża wybierzemy opis i zwycięzców ogłosimy 10go października! 
:)

Do zobaczenia na warsztatach!!

Oliko




6 komentarzy:

  1. ojej ojej;D czyli że jest szansa nauczyć się robić takie cudowności jak Ty! ;D ha!!

    OdpowiedzUsuń
  2. wycinałaś nori może puncherem do scrapbookingu? czy to wycinacz specjalnie do nori? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudne onigri! i też zapytowuję to samo co Olć :)
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  4. Oczywiście marzeniem byłoby bento w całości składające się ze słodyczy, jednak wiadomo że długo by się z takimi posiłkami nie wytrzymało. Sam ryż nie jest zbyt interesujący więc proponuję nigiri z tuńczykiem które uwielbiam. Do tego sałatkę z ogórkiem i surimi oraz pomidorki koktajlowe. A na deser może kilka ciasteczek lub mufinka z malinowym nadzieniem? Myślę że takie bento z pewnością by mnie zadowoliło. ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Większość ludzi w czasie przerwy w pracy bądź lekcjach chce jak najszybciej zapomnieć gdzie się znajdują. Zdarzają się jednak czasami stworzenia, które są oddane swojej pracy od początku do końca. Na przykład pracownicy naukowi... bądź studenci, szczególnie zainteresowani tematem. W moim przypadku jest to biotechnologia. A bardziej smakowitego i przyjemniejszego sposobu wyrażenia siebie niż bento nie znam.
    Lecz jaka forma byłaby odpowiednia? Mikroskop? Pompa? A może... tak! Komórka!
    Sprawę błony mamy załatwioną z miejsca - w końcu mamy pojemnik. Za bazę można potraktować ryż, ot, wypełniacz żołądka, który można zmieszać ewentualnie z pokrojonym jajkiem na twardo, dla urozmaicenia. Takie nieco ziarnista cytoplazma. Na środku plasterek soczystego pomidora jako jądro z oliwką jako jąderko. Po bokach ogóreczki konserwowe mające przypominać mitochondria, i gdzieniegdzie powstawiane skórka od chleba, z ziarnami i bez - czymże bowiem byłaby dobrze działająca komórka bez siatek śródplazmatycznych? W dodatku skórka z takiego chleba kaszubskiego nadałaby odpowiednią chrupkość, tak wspaniale działającą na zmysły. Na razie jednak brakuje nam nieco białka, zatem... kulki ulepione z mięsa idealnie spełniałyby rolę lizosomów i aparatu Golgiego. Trochę sosu jak kto lubi, najlepiej grzybowego albo z gulaszu, nieco pieprzu... i proszę, posiłek dla biednego studenta biotechnologii gotowy. W sam raz na szybki wysiłek umysłowy i fizyczny przed laboratorium (Ktoś musi przenieść te baniaki wody destylowanej ^^").

    OdpowiedzUsuń