Witaj!
Dziś pokażę Ci jak przygotować misiogiri - proste, pyszne i śliczne danie które zjedliśmy wczoraj na późną kolację :)
Potrzebujesz (porcja dla 2 osób):
-90g ryżu do sushi,
-łososia wędzonego na gorąco (bardzo lubię tego z Biedronki),
-sos sojowy,
-wasabi,
-mirin,
-przyprawa do ryżu do sushi,
-marynowany imbir lub plasterek sera,
-kawałeczek alg nori.
Ugotuj ryż zgodnie z przepisem (trzeba go namoczyć więc warto zabrać się za to nieco wcześniej).
Łososia oddziel od skóry, rozgnieć mięso z wasabi i mirinem - ilość według uznania.
Ryż dopraw przyprawą do ryżu i odrobiną sosu sojowego dla koloru.
W miseczkach rozłóż masę rybną.
Ryż podziel na pół, z każdej porcji odłóż kopiastą łyżeczkę.
Przykryj rybę ryżem, z odłożonego ryżu zrób uszka.
Wytnij buzię z sera, oczy i nosek z nori.
Smacznego :)
Z tych samych składników osoby nieco bardziej cierpliwe ukulają piękne onigiri z nadzieniem w środku :)
Miłej soboty!
Oliko
z pewnością skorzystam ;D
OdpowiedzUsuńMiło mi to słyszeć:))
Usuńi żem się zakochała w tym misiu
OdpowiedzUsuńCóż za pocieszny misiak! ^^ Faktycznie fajny patent na niecodzienny posiłek ;p.
OdpowiedzUsuńI jaki pyszny :) Dziękuję!
UsuńWow, ale cudo! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!! ^^
Usuńfajny miś =')) spróbuję kiedyś~
OdpowiedzUsuńi tym bardziej zajrzę do biedronki po tego łososia xP
Pozdrawiam~
Jest pyszny~ Gdyby nie cena to jadłabym go codziennie :)
UsuńPozdrawiam~