sobota, 19 stycznia 2013

Misiogiri - przepis

Witaj!
Dziś pokażę Ci jak przygotować misiogiri - proste, pyszne i śliczne danie które zjedliśmy wczoraj na późną kolację :)

Potrzebujesz (porcja dla 2 osób):
-90g ryżu do sushi,
-łososia wędzonego na gorąco (bardzo lubię tego z Biedronki),
-sos sojowy,
-wasabi,
-mirin,
-przyprawa do ryżu do sushi,
-marynowany imbir lub plasterek sera,
-kawałeczek alg nori.

Ugotuj ryż zgodnie z przepisem (trzeba go namoczyć więc warto zabrać się za to nieco wcześniej).
Łososia oddziel od skóry, rozgnieć mięso z wasabi i mirinem - ilość według uznania.
Ryż dopraw przyprawą do ryżu i odrobiną sosu sojowego dla koloru.
W miseczkach rozłóż masę rybną.
Ryż podziel na pół, z każdej porcji odłóż kopiastą łyżeczkę.
Przykryj rybę ryżem, z odłożonego ryżu zrób uszka.
Wytnij buzię z sera, oczy i nosek z nori.
Smacznego :)
Z tych samych składników osoby nieco bardziej cierpliwe ukulają piękne onigiri z nadzieniem w środku :)

Miłej soboty!
Oliko

9 komentarzy:

  1. i żem się zakochała w tym misiu

    OdpowiedzUsuń
  2. Cóż za pocieszny misiak! ^^ Faktycznie fajny patent na niecodzienny posiłek ;p.

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny miś =')) spróbuję kiedyś~
    i tym bardziej zajrzę do biedronki po tego łososia xP
    Pozdrawiam~

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszny~ Gdyby nie cena to jadłabym go codziennie :)
      Pozdrawiam~

      Usuń