wtorek, 26 lutego 2013

Bento - 26.02.2013 - przepis na klopsiki!

Dziś, z okazji nabycia muszelkowej foremki do jajek, bento "tropikalne":
Klopsiki, jajko, ryż z sosem, jabłko i truskawki.

A oto obiecany przepis na klopsiki. Zaznaczam, to przepis wymyślony pod mojego konkretnego "smaka" :)

Składniki:
Mięso mielone z indyka "na kotlety" (Biedronka)
Ugotowany ziemniak (ja recyclinguję poobiednie resztki ;) )
Musztarda Dijon - łyżeczka
Kostki Knorra - cebulowa i czosnkowa (po jednej)
szczypta curry
dużo świeżo zmielonego pieprzu
olej do smażenia
odrobina mąki
sok pomidorowy (Biedronka ;) )

Ziemniaka rozgniotłam widelcem, połączyłam z mięsem i dodałam wszystkie przyprawy. Uwaga, mięso z indyka jest często doprawione - łatwo przesadzić z solą!
Na patelni rozgrzałam minimalną ilość oleju. Ręce natarłam mąką i ukulałam klopsiki w rozmiarze bentowym (Mi z tej porcji wyszło 25, kiedy robię większe kulki na obiad, wychodzi ich ok. 10)
Wrzuciłam kulki na patelnię i zrumieniłam ze wszystkich stron. 
Zalałam je wrzątkiem do połowy wysokości i dusiłam kilka minut aż zrobił się sos. Dolałam wtedy nieco soku pomidorowego i przegotowałam.

Gotowe:)
Klopsy bez dodatku jajka i mąki są bardzo soczyste i miękkie! 
Pomysł z ziemniakiem pochodzi od mojej Babci :)

Klopsiki razem z sosem po ostudzeniu zapakowałam w woreczki śniadaniowe z klipsem i zamroziłam - mrożą się bardzo ładnie i bezstratnie :)

Smacznego!

Oliko





4 komentarze:

  1. Ziemniak zamiast jajka? Super pomysł! Dzięki za przepis:D I muszelka na ryżu jak na piasku:D Śliczna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszelka z tchibo? ostatnio na te foremki miałam smaka... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł z ziemniakiem przedni, pozdrowienia dla Babci. Na ile mięsa to jest, 500g? Nie wiem, bo nie kupuję w Biedronkach, bo mieszkam dokładnie w połowie drogi między dwoma i do obu mam za daleko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za pomysł z ziemniakiem, ja bezjajeczna jestem (córka alergiczka) i naprawdę poratowałaś mnie tym przepisem, bo do tej pory kotlety mielone mi jakieś nijakie wychodziły.

    A bento takie fajne wakacyjne

    Pozdrawiam
    Vierrna z Zakamarka

    OdpowiedzUsuń